Kolme syytä kaupunkiviljellä

Kaupunkiviljely, laatikkoviljely, viljelypalsta tai ihan vaan kotoisasti farmi, on melkein parasta mitä kesässä on. Meidän farmikokeilut jatkuvat nyt kolmatta kesää. Ollaan ihan alottelijoita vielä, kun vertaa vuosikymmenten konkareihin.

Oman palstamme naapurina on juuri tälläinen pieni ja pippurinen sisupussi, vuosikymmenet eri palstoja viljellyt mummo.

Mutta voi pojat, miten hän saakaan kaiken kasvamaan!

Jos ei pidä varaansa voi olla palstakateus lähellä. Hienoa on kuitenkin seurata näitä taitavia ja kokeneitä mummoja ja pappoja, jotka pitävät palstaa pystyssä ja kasvattavat kaikesta vehreää, runsasta ja satoisaa.

On vielä niin paljon opittavaa, mutta sellaistahan elämä on. Onneksi.

3 syytä miksi kaupunkiviljey on huippua

Tässä muutamia syitä, miksi ajattelemme, että oman viljelypalstan pitäminen on huippua.

1.Saat ainakin tuoretta ja takuuvarmasti puhdasta ruokaa

Ei sillä, etteikö muualtakin puhdasta ja tuoretta saisi, mutta omalla viljelypalstalla saa nämä seikat ainakin varmistettua. Meillä palsta lannoitetaan kuuluisalla hevonpaskalla. Lue juttu viimevuoden toilailuista täältä.

Muuten maahan laitettiin kalkkia ja Greencaren luomulannoitetta. Siemenet ovat luomua ja tilattu Hyötykasviyhdistyksen verkkokaupasta, mikä muuten toimi todella hyvin ja nopeasti. Siemenperunat ja kesäkurpitsan taimet haettiin luomukaupalta ja muutama taimi ostettiin lisäksi Turun torin maalaisilta (ne eivät tainneet olla luomusiemenestä kasvatettuja). Tällä viikolla onkin ollut iloa poimia ensimmäiset sadot maistiaisseksi, kesäkurpitsa ja retiisi.

Kesäkurpitsa vei kielen mennessään ja naperokin kehui äidin ruuan laittotaitoja parhaiksi ikinä ja vannotti, ettei syö muuta kuin kesäkurpitsaa koko kesän.

oma sato

 

retiisi

 

kesäkurpitsa

2. Saat kuntoilla oikein olan takaa mutta huomaamatta

Viljelypalstan hoito on kunnon arkiliikuntaa parhamimmasta päästä. Kesän alkun maan muokkaus ja penkkien kuokkiminen ovat jo verrattain rankkaa hyötyliikuntaa ja takuuvarmoja reisien maitohapoille saajia. Kesän eteenpäin mennessä päästään kitkemiseen, maan pehmennykseen ja harvennukseen.

Ah, sitä kyykkimisen määrää!

Mutta mikä parasta, vettä tulee kannettua satoja litroja päivässä. Nytkin farmilla aamulla, kannoin 30 kannullista 10 litran kastelukannulla vettä farmille ja sehän tekee jo 300 litraa!

Aika paljon ja aikamoinen urakka, mutta hauikset kiittää.

kastelukannu

Katsoin muuten yhdestä puhelinsovelluksesta, että paljonko puutarhanhoito kuluttaa kaloreita tunnissa ja se on todella paljon: noin 350 kilokaloria.

Mutta tähän toki vaikuttaa moni muukin asia. Eli päivän viljelypalstan kitkemisillä ja vedenkannoilla on kahvipulla ansaittu.

3. Saat ulkoilla useita tunteja päivässä

Meidän perheen yksi syy lähteä viljelemään palstaa oli alunperin se, että perheen pienin pääsee näkemään itse miten kasvikset ja juurekset kasvavat. Samalla hänelle tulee monet hyönteiset ja maan pienet ötökät tutuiksi. Parasta naperon mielestä on tehdä maan matosille uima-altaita ja leipoa madoille savipalloja ruuaksi.

mato altaat

 

mutapallot

Tässähän se tovi vierähtääkin ja samalla äiti ja isä hoitavat kitkemisen ja kastelun. Mukavaa tässä on se, että koko perhe on yhdessä ja samalla ulkoillaan useita tunteja päivässä.

Kyllä sitten kotiin tultua ruoka maistaa ja päiväunet kelpaa.

 

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Satoa omasta maasta, Siemenet, Viljelypalsta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s