Helppo tapa tutustua luomumaatilan elämään (+tärkeitä linkkejä) – WWOOF

WWOOF

 

Olisitko valmis maksamaan mitä vaan, jotta saisit edes pienen hengähdyshetken kaiken kiireen keskeltä?

Vai oletko aina halunnut työskennellä viinitilalla? Oletko jopa haaveillut omasta viinitilasta, mutta et oikein tiedä, mistä aloittaa, koska sinulla ei ole kokemusta?

Tai oletko halunnut kokea sen, mistä isovanhemmillasi kenties oli kokemusta, eli lehmien lypsämisestä tai oman kasvimaan antimien kasvattamisesta?

Nyt se on mahdollista (ilman että maksaisit itseäsi kipeäksi). 

Tai on se ollut mahdollista jo vuodesta 1971 asti kun Sue Coppard päätti perustaa järjestön, jonka tarkoituksena oli järjestää kaupunkilaisille mahdollisuus työskennellä luomutiloilla viikonloppuisin (tuolloin WWOOFin nimi olikin ”Working Weekends On Organic Fams”).

Myöhemmin toiminnan laajentuessa työskentely-sanasta haluttiin luopua, ja koska lyhenne ilmeisesti haluttiin säilyttää, nimeksi muodostui ”World Wide Opportunities on Organic Farms”.

Maailmanlaajuista todellakin, koska järjestö toimii nyt jo yli 100 maassa.

WWOOFin ideana on, että tehtyä työtä vastaan saa majoituksen ja päivän ruoat. WWOOF yhdistää luomun, lähiruoan ja vapaaehtoiset yhteen sekä edistää kestävää maataloutta.”

Ihan aluksi kerron yhdestä seikasta, joka minuakin hämmensi ensiksi.

Järjestöllä on kaksi erillistä nettisivua WWOOF  ja WWOOF Independents. Syy jaottelulle löytyi pienen kaivelun jälkeen. Ensimmäisessä ovat listattuna maat, missä on oma WWOOF järjestö olemassa, jälkimmäisestä puolestaan löytyy maat, missä sitä ei ole.

Suomi löytyy tuolta jälkimmäisestä. WWOOF.net on jakautunut omiin paikallisjärjestöihin, joissa WWOOFaajat maksavat maakohtaisen vuosijäsenyyden. WWOOF Finland on osa kansainvälistä WWOOF Independents organisaatiota, jossa voi WWOOFata yhdellä vuosijäsenyydellä yli 60 eri maassa.

Sinänsä jännä, että tällaisesta järjestöstä emme ole kuulleet aikaisemmin, vaikka Suomessa WWOOF-toiminta on jo levinnyt varsin laajalle. Suomesta toiminnassa on mukana jo noin 60 tilallista (täältä pääset tutustumaan tiloihin).   Aihe myös kiinnostaa, siitä esimerkkinä vaikka Luomulaakson kirjoittama juttu WWOOFista.

WWOOFIN perusideat ovat

 • luomutilallisten ja vapaaehtoisten linkittäjä
 • jokainen tila rekisteröityy nettisivuille ja luo profiilin, minkä kautta vapaaehtoiset voivat kontaktoida heitä
 • tilallisille mukana olo on täysin maksutonta
 • tilallisten on noudatettava WWOOFin eettisiä sääntöjä
 • Vuosimaksu on 6.4.2016 kurssilla 18,68 euroa (15,00 puntaa), jolla pääset 452 tilallisen luo 62 maassa (WWOOF Independents -sivustolla listattuihin maihin).

Miten pääset vapaaehtoiseksi?

 1. Rekisteröidy
 2. Maksa vuosijäsenyys
 3. Ota yhteyttä tilalliseen
 4. Lähde seikkailemaan

Vapaaehtoiset ja tilalliset voivat keskenään päättää vierailun keston, mutta suositeltavaa on, että vapaaehtoinen olisi vähintään viikon. Monet WWOOFaajat viipyvät jopa kuukausia! Vapaaehtoisen on hyvä varmistaa se, mitä työtehtäviä hänelle kuuluu, missä nukkuu, miten pitkät työpäivät ovat ja mitä saat vastineeksi työstäsi. Esimerkiksi työpäivä voi olla vaikkapa viisi tuntia sisältäen auttamista tiskien kanssa aamupalaa, lounasta ja päivällistä vastaan. Omaan huoneeseen voi myös olla mahdollisuus. Lue lisää yhdestä kokemuksesta Uuden-Seelannin viinitilalla täältä.

Onpa WWOOF jopa auttanut saamaan oman unelmatyön.

omaa aikaa

Omaa aikaa itselle?

Monet ovat nähneetkin WWOOFin hyvänä tapana ottaa omaa aikaa itselleen, miettiä oman elämän suuntaa tai ihan vaan seikkailuna, jossa pääsee tutustumaan maatilan elämään lähemmin. Voi vaikka miettiä, että lähdenpä vaan WWOOFaamaan Eurooppaan, tai kauemmaksikin. Hyvä lisä tai vaihtoehto interreilaamiseen.

Ja ehkä tällaisesta aktiivisuudesta on hyötyä myös työnhaussa muutenkin, kuka tietää…

Saatat ehkä tässä kohtaa miettiä, miksi ihmeessä maksaisin siitä, että pääsen tekemään vapaaehtoisesti töitä? Tähän saat toivottavasti vastauksen tulevissa postauksissamme.

Heini Rosvall, WWOOF Finlandin koordinaattori, otti meihin yhteyttä muutama viikko sitten yhteistyön merkeissä. Ja meitähän ei tarvinnut kauaa houkutella, sen verran tämä kiinnosti heti kättelyssä, ja lisää juttuja seuraa… muun muassa:

 • WWOOFaaminen ja vapaaehtoisena toimiminen: Heini Rosvallin haastattelu 
 • Tilallisena toimiminen 
 • Päivä WWOOFaajana (eli tulemme raportoimaan ajastamme WWOOFaajina ensi kesänä!) 
 • Jotain muuta extraa…

Tässä vielä tärkeitä linkkejä

WWOOF Finland

Mikä on WWOOF

10 kysymystä WWOOFaamisesta

WWOOF Finlandissa mukana olevat tilat

WWOOF Finland Facebookissa -> Tykästy!

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Ei kategoriaa, WWOOF

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s