Kolme pientä iltasatua

huuhkaja

”Hetkinen. Mitä ihmettä täällä tapahtuu?”

Kolme satua. Vai ovatko sittenkään…?

Satu 1

Sinulla on mukavasti metsää. Ajattelet, että jos tiukka paikka tulee, pölli jos toinenkin takaa sen, että hätävara on aina olemassa. Ja kasvaahan se puu takaisin, joten onpa onni, että omistat hieman metsää. Jos puuta hakkaa, viiden vuoden sisällä on istutettava uutta metsää. Näin vaatii laki. Rannalle on jo mukava mökkipaikka katsottu, siihen niemen notkoon, johon mukavasti paistaa ilta-aurinko ja suuremmat myrskyt jäävät ulapalle raivoamaan. Kasvimaakin menestyy varmasti mukavasti, vanhaa järvenpohjaa kun seutu kerta on.

Eräänä päivänä tulet töistä kotia ja sinua odottaa seuraava kirje: ”Oletamme, että mailtanne voi löytyä malmia. Aloitamme kairaukset piakkoin. Jos malmia löytyy, maat pakkolunastetaan tehtaan tieltä. Terveisin Kaivosyhtiö Oy.” Mitä ihmettä??! Miten tämä on mahdollista? Nyt kyllä…

Mutta mitään ei ole tehtävissä. Kaivoslain mukaan (joka 1800-luvulta, ja jota päivitetty vuoden alusta) tämä on normaali käytäntö. Asiassa noudatetaan ilmoitusmenettelyä: ilmoitus menettelystä on ollut kuukauden nähtävillä kaupungintalon ilmoitustaululla (jota et mitenkään ole voinut nähdä, koska asut 400 kilometrin päässä) ja valituskin olisi vain pitkittänyt prosessia, ei estänyt.

Kaivosyhtiö voi milloin vain tulla, ja ottaa maasi haltuun. Maan omistajalla ei ole mitään oikeutta olla liiketoiminnan tiellä, vaikka menettäisi maat, puut, mökkipaikan ja kuikka kotinsa.

Satu 2

Sinulla on mukavasti metsää. Ajattelet, että jos tiukka paikka tulee, pölli jos toinenkin takaa sen, että hätävara on aina olemassa. Ja kasvaahan se puu takaisin, joten onpa onni, että omistat hieman metsää. Rannalle on jo mukava mökkipaikka katsottu, siihen niemen notkoon, johon mukavasti paistaa ilta-aurinko ja suuremmat myrskyt jäävät ulapalle raivoamaan. Kasvimaakin menestyy varmasti mukavasti, vanhaa järvenpohjaa kun seutu kerta on.

Eräänä päivänä tulet töistä kotia ja sinua odottaa seuraava kirje: ”Oletamme, että mailtanne voi löytyä pohjavettä. Aloitamme kairaukset piakkoin. Jos vettä löytyy, maat pakkolunastetaan kairauksien tieltä. Terveisin Pullovesi Oy.” Mitä ihmettä??! Miten tämä on mahdollista? Nyt kyllä… Mutta mitään ei ole tehtävissä. TTIP:n mukaan tämä on normaali käytäntö. Asiassa noudatetaan ilmoitusmenettelyä: ilmoitus menettelystä on ollut viikon nähtävillä kaupungintalon ilmoitustaululla (jota et mitenkään ole voinut nähdä, koska asut 600 kilometrin päässä) ja valituskin olisi tuonut vain sinulle sakot, koska olet liiketoiminnan tiellä.

Vesiyhtiö voi milloin vain tulla, ja ottaa maasi haltuun. Maan omistajalla ei ole mitään oikeutta olla liiketoiminnan tiellä, vaikka menettäisi maat, vedet, puut ja mökkipaikan.

Satu 3

Sinulla on mukavasti metsää. Ajattelet, että jos tiukka paikka tulee, pölli jos toinenkin takaa sen, että hätävara on aina olemassa….

Eräänä päivänä tulet töistä kotia ja sinua odottaa seuraava kirje: ”Tarvitsemme lisääntyneen kysynnän vuoksi lisää puita. Mailtanne sitä löytyy. Aloitamme hakkuut piakkoin. Maat pakkolunastetaan hakkuiden tieltä. Terveisin Puuyhtiö Oy.”

Ymmärsit varmaan idean.

Kolme satua.

Tosin sillä erotuksella, että ensimmäinen on tosi. Nykypäivänä yritystoiminta menee luvallisesti maiden, ja maanomistajien edelle.

Metsiämme ei tarvitse yhtiöittää ja altistaa niitä riskisijoittajien pelikentäksi.

Käykää allekirjoittamassa. Niin mekin teimme.

-> Pysäytetään metsähallituslaki

 

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Hullut jutut

One response to “Kolme pientä iltasatua

  1. Herttaliini

    Olen joskus kuullut, että oman maansa voi myös vallata? Moni maanomistaja ei vain tiedä sitä ja omistaa oikeasti maastaan vain pinnan. Sen alla olevat malmit ja muut ovat kenen tahansa vallattavissa. Noin niinkun sivuhuomatuksena tuohon ensimmäiseen ”satuun”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s