Luomuun siirtyminen – näin sen teimme

Tuoreosasto, aika heviä

Luomukaupat tarjoavat uusia elämyksiä.

Ihan ensiksi haluan onnitella meidän saippuakisan voittajia Saraa, Piiaa ja Tittaa. Toivottavasti olette jo saippuat saaneet 🙂

Mutta nyt hieman toisenlaista asiaa.

Siitä on nyt noin kolme ja puoli vuotta. Jännä, miten asiaa ei ajattele, ennen kuin se osuu omalle kontolle. Tuttavapiirissämme oli ollut asian puolesta enemmän tai vähemmän puhuneita jo vuosikausia, mutta tarvittiin vielä yksi sysäys, ennen kuin mekin aloimme asiaan kiinnittää huomiota. 

Lapsen syntymä.

Tällöin asioita alkoi toden teolla pohtia. Perheen herrasväki tosin pysyi hieman varautuneemmalla kannalla, että mitä tässä hössötetään, mutta onneksi toimeliaampi osapuoli laittoi paletin uusiksi. Yhtenä päivänä vain testasimme että hei, mitä jos kokeillaan vaan, että onnistuuko asioiden ostaminen luomuna ja testataan, että maksaako ne nyt enemmän vai ei (kuitit ovat vielä tallella, tästä tulossa juttua myöhemmin).

Hankkiuduimme vanhasta varastosta eroon (näin jälkiviisaana olisi ne vanhat varastot voinut nyt itsekin syödä), ja ostimme luomuvarastot täyteen kertarysäyksellä. Meillä oli ollut jo jonkin aikaa tavoitteena, että kuukauden ruokaostokset saisivat olla maksimissaan 400 euroa. Alussa huomasimme, että tuohon on hiukan haastavampi päästä, jos jatkaa samanlaisten asioiden ostamista kuin mihin olimme tottuneet. Budjetti tahtoi mennä 30-80 euroa yli, riippuen tietysti kuukaudesta, mutta kokemuksen karttuessa olemme onnistuneet jopa alittamaan rajan.

Kuinka sen teimme?

Ensimmäinen asia, mikä luomuruokaan siirtyessä tulee vastaan, on se, että ruoan saa tehdä itse. Se tietysti on parempi vaihtoehto joka tapauksessa, käytti luomua tai ei. Prosessoidun ruoan liiallinen syöminen ei vaan pidemmän päälle ole terveellistä itselle eikä lompakolle. Herkkujen syöminen jää helposti vähemmälle (vaikka joku muuta väittäisi), koska vaihtoehtoja ei ole niin paljoa (luomusuklaat tosin ovat heikkous). Ja mikä parasta, pakkauskoot ovat pienempiä (ja maku mainio), joten niitäkään ei tule kerralla syötyä mahdottomia määriä. Irtokarkeille olimme molemmat melko persoja, ja niidenkin ostaminen loppui melkein kokonaan (tosin kun tajusimme, että rouva saa migreenin joka kerta, kun hän söi irtokarkkeja, niiden ostaminen oli helppo lopettaa).

Gluteenittoman leivän leivomme itse, tosin he, ketkä voivat normaalia leipää syödä, valikoima on jo melko hyvä kaupoissa. Lihan syönti vähentyi huomattavasti, osittain hinnan, mutta myös kasvisvoittoiseen ruokavalioon siirtymisen myötä. Ennen söimme melko paljon juuri lihaa ja kanaa, mutta tätä nykyä lihaa eli luomujauhelihaa tulee ostettua ehkä 1-2 kertaa kuussa, ja kanaa ei ollenkaan.

Vuokrasimme myös oman viljelypalstan, jonka savimaassa olemme opetelleet omien kasvien kasvattamista.

Kurpitsapenkki

Kurpitsan kasvattamisen opettelua.

Kaupparutiinit muuttuivat

Ennen saatoimme käydä yhdessä kaupassa ja ostaa sieltä tarvitsemamme tarvikkeet. Mutta, kun päätimme siirtyä luomuun, ensimmäiseksi aloimme kartoittaa alueemme luomutiloja. Huomasimme, että Kaarlejoella on tilan yhteydessä luomukauppa. Sinne tulikin tavaksi tehdä joko perjantaisin tai lauantaisin reissu, koska sieltä saa tuotteita, mitä ei muualta saa. Esimerkiksi parhaat gluteenittomat leivontajauhot kävimme noutamassa sieltä. Aloimme muutenkin suunnitella kaupassakäyntiä aivan eri tavalla. Kun ennen saatoimme käydä melkein päivittäin kaupasta ”jotain” (paljon lie laskua tuolloin kertynyt kuukaudessa), nyt käymme kerran, kaksi viikossa kaupassa. Käymme ehkä kolmessa kaupassa samalla, koska yhdestä kaupasta saa yhtä ja toisesta toista (ja joissain tapauksissa hinta ratkaisee) ja reissuun menee se 1,5 tuntia, mutta se on vähän, kun vertaa siihen, että juoksisi kaupassa sen viisi kertaa viikossa, ja se on jollain kummalla tavalla hauska perheen yhteinen juttu. Nykyisin kauppaan pääsee jo melkein milloin vain, joten sinne voi jättää huomaamatta enemmän rahaa kuin oli tarkoitus.

Suunnitelmallisuus voi säästää siis sekä aikaa että rahaa.

Nappaa tästä 10 vinkkiä ruokabudjetin pitämiseen.

Mikä siis on muuttunut luomuun siirryttäessä?

  • Ruoan tekee itse. Tietää ainakin mitä syö.
  • Kauppareissut suunnitellaan melko tarkasti.
  • Irtokarkkeja ja muita herkkuja tulee ostettua harvemmin.
  • Ruokahävikin väittäisin pienentyneen.
  • Vuokrasimme oman palstan. Loppukesästä ruokalasku jää helposti alle tavoitebudjetin.
  • Aamumurot/myslit vaihtuneet kaurapuuroon (mysliä voi tehdä itsekin)
  • Sienestystä ja marjastusta ei halua jättää enää välistä.
  • Ulkona syöminen on vähentynyt.
  • Reissussa etsimme muita pysähdyspaikkoja kuin ABC (esimerkiksi Heinolassa on mahtava lähiruokapaikka kuin Heila, ABC:n vieressä).

Nykyisin luomun suosiminen on jo varsin helppoa. Isojen markettien luomuvalikoima karttuu päivä päivältä. Ja jos valikoima ei tyydytä, siitä voi aina vinkata kauppiaalle. Tosin esimerkiksi Joensuun Prismassa on edelleen hieman heikko tuoreluomuvalikoima, mutta johtuisiko pitkistä etäisyyksistä, tiedä sitten.

Toista oli muutama kymmenen vuotta sitten, jolloin kaupassa saattoi olla vain luomukahvia ja sekin maksoi kahdeksan kertaa enemmän kuin muut. Nykyään hintaerosta ei oikein voi enää edes puhua. Se on jopa kääntynyt luomun eduksi.

Kaupassa käynnin voisi sanoa nykyiseltään jopa helpottuneen: ei tarvitse tarttua jokaiseen markkinoille tuotuun uutuusjuttuhoukutukseen. Luomu siis tietyllä tavalla jopa ohjaa kulutusta niihin asioihin, millä oikeasti on väliä. Onko luomun suosiminen siis tylsää? Ei todellakaan. Käy vaikka Vegekaupassa. Siellä on paljon myös luomutuotteita.

Ja tällä tiellä on hyvä jatkaa. Muita vaihtoehtoja ei oikeastaan enää edes ajattele.

PS. Meiltä on tulossa pienimuotoinen luomukysely piakkoin. Toivottavasti osallistut siihen 🙂

 

 

 

 

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Luomuruoka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s