Jos pitäisi valita yksi tuote luomuna, olisi se tämä.

Mikä on SE juttu kesässä mitä odotatte? Toisilla se voi olla mökkeily ja aamu-uinnit raikkaassa järvivedessä. aamu-usvan vasta häipyessä, toisilla perheautomatka läpi Suomen sukuaisten luokse. Meidän kesäjuttu on nyt. On taas käsillä SE vuoden verran odotettu aika. Pellot punertavat ja vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta laatikollisesta tai parista takapenkillä. Muu maa mustikka ja niin edelleen.

Kyllä, nyt syödään mansikkaa niin, että napa rutisee.

DSC_2124[1]

Mutta hetkinen. Onkohan niin järkevää syödä mansikkaa?
Amerikassa Environmental Working Group -ympäristöjärjestö julkaisee vuosittainen listaa 12 vihanneksesta ja hedelmästä, jotka sisältävät eniten pestisidi- eli torjunta-ainejäämiä. Listan kärkipaikalla on useana vuonna peräkkäin ollut omena ja hyvänä nelosena tuli vuonna 2015 mansikka. Mitä tämä sitten tarkoittaa?

What’s on my food -sivuston mukaan mansikassa on jäämiä 45 torjunta-aineesta mm. syöpää aiheuttavia ainesosia, hedelmällisyyteen ja hormonitoimintaan vaikuttavia sekä mehiläisille myrkyllisiä aineita. Eniten jäämiä löytyy sienitautien ja homeen torjuntaan käytetyistä torjunta-aineista. Luomumansikasta ei tietysti tutkittuja aineita löytynyt. Tässä kohtaa voi käydä mielessä, että mitähän nämä torjunta-aineet tekevät ympäristölle, ihmisille, jotka levittävät niitä, tai ihmisille, jotaka asuvat viljelysten lähellä?

DSC_2125[1]

Tietysti isossa maailmassa tehdään mitä vain, mutta eihän nyt meillä kotomaassa. Kotimainen viljely kun on lähes yhtä kuin luomua, kuten MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila taannoin Suomi Areenalla Sipe Santapukin vieressä mainitsi.

”Meillä käytetään useita kasvinsuojeluvalmisteita eli rikkakasvien torjuntavalmisteita, homeentorjunta-aineita ja tuholaistorjuntaruiskutuksia.”
-Mansikan viljelijä Ylen uutisjutussa ( 27.6.2013)

Evira taaseen tarkastaa säännöllisesti eri torjunta-aineiden määriä mansikasta:

”Mansikoiden kasvinsuojeluainejäämiä tutkitaan Suomessa joka vuosi joitakin kymmeniä näytteitä. Näytteitä otetaan eri puolilta Suomea. Mansikka on siinä mielessä tyypillinen tutkimuskohde, että viljelyllä käytetään monia eri tehoaineita sisältäviä torjunta-aineita ja jäämiä havaitaan usein.”

Eviran mukaan kotimaisissa marjoissa ja vihanneksissa on harvoin sallittujen enimmäismäärien ylityksiä. Sallituissa rajoissa olevia pieniä määriä jäämiä löytyy kuitenkin eniten mansikoista ja omenoista. Siis aivan kuten ison maailman Dirty Dozen listaa katsottaessa. Lapset altistuvat jäämille enemmän suhteessa painoonsa, joten Evira suosittelee käyttämään kotimaisia tai EU:ssa viljeltyjä tuotteita. Kiinnostavaa olisi tietää, ovatko käytetyt torjunta-ainemäärät pienempiä Suomessa. Sitä vertausta en löytänyt, mutta joku sellaisenkin on varmasti tehnyt?

Onko sitten järkevää tieten tahtoen syödä tuotetta jossa jäämiä todistetusti on? Meidän mielestä ei ja tämän perusteella on meidän valinta osunut jo muutamana vuonna peräkkäin luomumansikkaan. On ollut ilo havaita, että perheemme ”martta”, joka on aikaisemmin saanut jo kahdesta mansikasta tarpeekseen suun kutinan vuoksi, ei saa näitä oireita luomumansikasta. Onpa makuakin kehuttu hyväksi. Eipä leikki-ikäinenkään tunnu mansikoista saavan tarpeekseen.

Torjunta-aineille on keksitty Suomessa myös vaihtoehtoja, kuten voitte Luomua. Ilman muuta. -sivulta lukea. Tuolta löydätte myös listan tiloista, joissa luomumansikkaa myydään. Kaikenkaikkiaan on luomumansikan määrä 4% mansikan viljeyalasta Suomessa.

Ostamme luomumansikat lähiruokana eli pöytyäläiseltä viljelijältä Keskitalon tilalta. Haimme mansikat viime viikolla ja ne toimitettiin kätevästi ostajan kannalta Turun keskustan alueelle osana Turun yliopiston luomupiirin toimitusta. Siis jos ei autoa omista, niin se ei ole este näiden mansikoiden ostolle. Vinkkina muille, että vielä noin kuukauden ajan saa luomumansikkaa hintaan 37€ / 5kg. Nyt on pakkanen täynä mansikkaa talven varalle. Ihanaa, nyt on hyvä syy odottaa lumen tuloa ja aamupuuroa mansikoiden kera tai viikonloppuista marjaperhosta, mikä lienee ei kaukana kun säätiedotuksia katselee.

DSC_2130[1]

Mitä näistä tekisi? Tee vaikka Marttojen marjaperhonen.

Mansikkasydän

Mansikkasydän

Miten teidän perheessä mansikkaa maistuu parhaiten? Kirjoita paras mansikkaresepti kommenttikenttään. 

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Luomuyritykset, Puhdas ruoka

2 responses to “Jos pitäisi valita yksi tuote luomuna, olisi se tämä.

  1. Luomulaaksosta terveisiä Löysin blogisi sattumalta. Meidän perheemme käyttää lähes yksinomaan luomua kotona ja mansikatkin tulivat pakastimeen läheiseltä luomumansikkatilalta. Hyviä olivat ja niitä tosiaan voisi syödä vaikka kuinka paljon. 😀

    • Kiitokset kommentistasi ja tervetuloa seuraamaan blogiamme 🙂 Hyvältä kuulostaa. Blogisi on muuten myös mielenkiintoinen. Sinuun verrattuna ollaan vielä aloittelijoita tässä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s