Karhu suosittelee: Lempisten luomuomenat

Vuosittain listataan niin sanottu ”likainen tusina”, jossa esitellään ne kasvikset ja hedelmät, joissa on eniten torjunta-aineita.  Onkin arvioitu, että vaihtamalla nämä kaksitoista ainesta luomuun, voidaan saatua torjunta-aine määrää vähentää jopa 80%. Likaisen tusinan kärkipäässä ovat makeat ja punaiset eli kaksikko omena ja mansikka. Omena on pitänyt kärkipaikkaa listalla neljä vuotta peräkkäin!

Omenasta on löydettu jopa 47 eri torjunta-ainetta. Se määrä kuulostaa aika hurjalle. Omenasta voidaan löytää torjunta-ainejääminä eri karsinogeenejä, hormonitasapainoon vaikuttavia aineita,  neurotoksiineja, lisääntymiseen vaikuttavia aineita ja mehiläisille vaarallisia myrkkyjä. Suurin osa muun muassa omenan C-vitamiinista ja kuidusta ovat kuoressa ja siksi omenaa ei kannata kuoria. Mutta mitä tehdä, jos kuoressa on myös suurin osa myrkyistä, johon ei pelkkä vesipesu riitä ja aina ei viitsisi etikkaliemellä ja juuresharjalla käydä jokaista omenaa pesemään?

Onneksi tälle on kuitenkin hyvä vaihtoehto eli luomuomena. Kuoret voi syödä huoletta ja mikä yllättävintä, ne myös maistuvat omenalta! Moni kertoo myös saavansa allergiaoireita ei-luomuomenoista, mutta luomuomenat taaseen sopivat hyvin.  Saman olen todennut myös minä. Voin syödä luomuomenoita, mutta ei-luomuna saan niistä vatsavaivoja.

Kävimme juuri aivan ihanalla Lempisten luomuomenatilalla Pohjois-Karjalan Kontiolahdella.  Tilalta saa itsepoimia omenoita suoraan puusta, tai ostaa valmiina poimittuna. Täytyy kuitenkin todeta, että itsepoimintana hinta on verrattain edullinen 1,50 €/kg. Kaupassa saa hakemalla hakea edes 3 euron kilohintaa ja usein hinta kohoaa 3,5 €/kg.  Lisäksi tilan kaunis miljöö ja omenatarha omenoista notkuvine puunoksineen hivelee silmää ja esteettistä mieltä.

Lempisten luomuomenapuu

Lempisten luomuomenapuu

Poimimme mukaan reilut 13 kg luomuomenoita, erilaisia kaneliomenalaatuja ja kestävää syysomenaa. Tilan omaa omenaa tuli myös mukaan.  Ostimme myös aivan tavattoman hyvää pastroitua omenatuoremehua, joka säilyy erittäin hyvin. Edellisenä syksynä ostimme myös  mehuja talven varalle ja kyllä oli ihana juoda viimeinen omenamehu toukokuussa.

Tilalta saa myös ostaa omien mehiläisten hunajaa, joka todistetusti on myös kelvannut karhuille (kts. alla oleva kuva). Ehta oikea karhu vieraili tilalla syöden osan hunajasadosta. Edellisenä vuonna karhulle maistui myös omenat! Ei ole suotta paikan nimi Kontiolahti!

karhu

Lempisten luomuomenatilan karhuvieras 12.8.2014

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Jussi & Mari, Luomuomena, Luomuyritykset, Puhdas ruoka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s