Kuinka härkäpapu pullautetaan

Härkäpapu on yksi vanhimmista viljelykasveista Suomessa ja sitä edelleen suositellaan kasvatettavaksi sen helppouden takia. Meillä on ensimmäistä kertaa oma viljelypalsta, farmiksikin kutsuttu, ja sitä suunnitellessa härkäpapu tuli vastaan maan parantajana. Se kun sitoo typpeä ja näin ollen parantaa maata sekä sopii vielä varsin oivasti perunalle toveriksi.

Mekin päätimme kokeilla ja ostimme luomuhärkäpavun siemeniä, jotka istutimme erittäin kovaan ja saviseen maahan perunoiden vierelle. Liekkö tuuria vai mitä, mutta härkäpavut olivat ensimmäisiä sirkkalehtisiä, jotka nousivat maasta. Ne ovat kasvaneet erittäin nopeasti ja muuta hoitoa kuin vettä ne eivät sitten kaivanneetkaan. Kukinnan aikaan niihin ilmaantui kirvoja, jotka torjuttiin sitten luonnonmukaisesti pois. Pian tämän jälkeen heinäkuun puolessa välissä alkoi härkäpapuihin ilmaantua palkoja. Rotevia, pitkiä ja pulleita. Voi ihme, kun niitä ensimmäisen kerran kummasteltiin.

Heräsi kysymys, mitä ihmettä näillä oikein tehdään? Mitä ruokaa niistä voisi valmistaa?

Asiaan perehdyttyämme tulimme siihen tulokseen, että härkäpapu vaatii kolme vaihetta valmistaessa. Ensin, ne silvitään paloista irti. Tämä on helppoa ja nopeaa.

image

Seuraavaksi ne keitetään noin viisi minuuttia ja tämän jälkeen nopeasti kylmennetään kylmän veden alla. Tämän jälkeen itse papu pullautetaan ulos vaaleasta kuorestaan. Varsin hauskaa puuhastelua ja yllättävän nopeaa ja helppoa.

image

Tässä kuva vielä koko satsista ilman kuoria. Komeita kirkkaan vihreitä papuja.

image

Laitoimme puolet tästä erästä pakkaseen odottamaan seuraavaa kertaa. Puolet näistä esikeitetyistä ja kuorestaan irrotetuista pavuista paistoimme pannulla voissa valkosipulilastujen kera. Mausteena toimi vain ripaus sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria. Paistoimme härkäpapuja noin viisi minuuttia niin, että ne saivat hieman väriä pintaansa.

image

Lopputulos oli suussasulavan hyvää. Härkäpavun maku on hyvin mieto, jonkin verran herneen kaltainen mutta huomattavasti enemmän pähkinäinen. Tämä pannulla rapeaksi paistettu härkäpapu menee kyllä omiin suosikkeihimme ilman muuta!

Ja kuinka härkäpavun pullautus onnistuu? Tässäpä näyte siitä.

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Härkäpapu, Luomuresepti, Viljelypalsta

One response to “Kuinka härkäpapu pullautetaan

  1. Paluuviite: Surkean syöjän resepti | Selviytymistarina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s